Højere udbytter med rækkedyrkning og efterafgrøder - RowCrop

Højere udbytter med rækkedyrkning og efterafgrøder - RowCrop - SEGES Projektsitet

Den største udfordring for at opnå højere og mere stabile udbytter i økologisk planteavl er knyttet til tilstrækkelig N forsyning og bekæmpelse af aggressivt ukrudt. RowCrop vil udvikle, evaluere og demonstrere et nyt rækkedyrkningssystem, der udnytter den seneste udvikling inden for kamerastyret rækkedyrkningsudstyr ved effektivt at integrere traditionelle landbrugsafgrøder med rækkedyrkning af efterafgrøder og målrettet ukrudtsbekæmpelse.

RowCrop vil udvikle det videnskabelige grundlag for forbedret kontrol af aggressive en- og flerårige ukrudtsarter i et rækkedyrkningssystem og for dyrkning af mere produktive N-fikserende efterafgrøder til øget N forsyning af afgrøderne. Projektet vil dokumentere effekter af dyrkningssystemet på produktivitet, ukrudtsbestand, N forsyning, N udvaskning og kulstoflagring i et langvarigt sædskifteforsøg ved forskellige input-niveauer i økologisk planteavl. De forventede årlige effekter er: Øgede udbytter i økologisk kornavl på 1,2 ton/ha. Reduceret nitratudvaskning på 10 kg N/ha og øget kulstoflagring i jorden på 200 kg C/ha.

Formålet med projektet er gennem forbedret ukrudtskontrol og anvendelse af efterafgrøder i et nyt dyrkningssystem at forbedre de økologiske landmænds resultat i marken. 

   

Økologiske del af Planteavlsoversigeten
Artikel bragt i ØKOLOGI - inspiration til jordbruget nr. 7, 2017.
SEGES Økologi foretog en undersøgelse blandt økologiske planteavlere om deres erfaringer med radrensning af ukrudt. Undersøgelsen blev gennemført ved en workshop på økokongressen i 2015 og en spørgeskemaundersøgelse i 2015/2016
I 2016 alene er der opnået merudbytte på 3,1 hkg. pr. ha. ved radrensning i vårsæd med 25 cm rækkeafstand. Begge forsøgs år (2015 og 2016) resulterede i et sikkert merudbytte ved radrensning på 3,9 hkg. pr. ha.
Artikel bragt i Magasinet MARK marts 2017.
Artikel bragt i Magasinet MARK maj 2017.
Oversigt over forsøgsplaner og enkeltforsøgsresultater 2017.

© 2021 - SEGES Projektsitet